620 книги от различни жанрове от Ордена на Рицарите тамплиери на Йерусалим – Велик Приорат България, Командерия Княз Борис I

На 22.03.2022 г. Софийската професионална гимназия „Княгиня Евдокия“ получи над 620 книги от различни жанрове от Ордена на Рицарите тамплиери на Йерусалим – Велик Приорат България, Командерия Княз Борис I.

„Години наред една от основните насоки, за които работи Орденът е подпомагане на младежта. Наша основна цел е възпитаването на младите хора в духа на изповядване на общочовешките ценности – любов, милосърдие, състрадание, като и родолюбие, гордост за това, че са българи. Образованието е изключително важно, за да се случи това“, каза пред „Труд“ проф. д-р Юлия Николова, Велик офицер на Ордена на Рицарите тамплиери“.

Тя разказа, че са избрали точно това училище, защото успешно работят с него от години по други инициативи и то е пример с усилията, които полагат срещу агресията и други опасности в учебната среда.

 

„В училището се работи много активно срещу агресията в училище, тъй като това се оказва един от основните проблеми в съвременното образование. Освен това предстои гимназията да стартира целогодишна инициатива „Наркотиците убиват“, съвместно с Регионалното управление по образованието – София-град“. Образованието е един от начините, с които ние можем да повлияем на децата и да им обясним тези важни неща, каза още проф. д-р Николова“.

Тя обърна внимание, че днес децата четат по-малко, свикнали са на кратки текстове, да получават информацията бързо, и в световен мащаб се говори все повече, че по този начин губят способността да разбират текстове, които са по-дълги. Именно поради тази причина полагат усилия да засилят желанието на децата да четат книги. Проф. д-р Николова разказа, че техните дарителски инициативи освен всичко друго са и страхотен начин да запознаят децата с мисията на тамплиерите.

„Винаги, когато провеждаме дадена инициатива някъде, децата проявяват жив интерес към Ордена. Ние единствени имаме две дългогодишни инициативи, които от 10 години, са в календара за извънкласни дейности на Министерството на образованието и науката – Национален конкурс за детска рисунка „Рицарят в мен“ и Национален конкурс за литературна творба „Рицарска постъпка“. Орденът дава най-високите парични стипендии на даровитите деца“, припомни още проф. д-р Николова.

„Настоящите дарители са хора, чиято основна мисия е да правят добро. Тази кампания не е първата ни съвместна дейност. С някои от представителите на Ордена работим успешно от години – те полагат много усилия за функционалната грамотност на нашите деца и за насърчаване на добрите постъпки. Още преди четири години направихме кампанията „Наркотиците убиват“ каза пред вестника директорът на гимназията – Мариета Гигова. Тя посочи, че като ръководител нейната основна мисия е не само децата да се обучават по професии, които за това училище са уникални – например: Промишлен дизайн, Съдебна администрация или Икономическо-информационно осигуряване, Изпълнител на термални процедури, Фризьорство и най-новата специалност – Фотография, но и да получават добро възпитание в рамките на образователния процес. За първи път миналата година, участвайки в Националната програма „Библиотеките като образователна среда“ успяхме да организираме такова пространство, което липсваше до този момент в училището. Подкрепата по отношение на книгата като хартиен носител, чрез това дарение приемаме с голяма благодарност“, каза още Мариета Гигова.

Вижте още